Az éghajlatváltozás és a szegénység kapcsolata

Az éghajlatváltozás és a szegénység kapcsolata

Az éghajlatváltozás és a szegénység kapcsolata egyre inkább előtérbe kerül a globális vitákban. Az éghajlatváltozás hatásai nem egyenlően oszlanak meg a világon, és a leginkább érintettek gyakran a legszegényebb közösségek. A szegénység és az éghajlatváltozás összefüggéseinek megértése kulcsfontosságú a fenntartható és igazságos jövő kialakításához.

HIRDETÉS

Az éghajlatváltozás hatása a szegény közösségekre

Az éghajlatváltozás hatásai, mint például a hőhullámok, az áradások, a szélsőséges időjárási események és a tengerszint-emelkedés, különösen súlyosan érintik a szegény közösségeket. Ezek a közösségek gyakran élnek a legsebezhetőbb területeken, mint például alacsonyan fekvő szigeteken, sivatagokban vagy áradásra hajlamos területeken. Emellett kevésbé rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyek segítenének őket az éghajlatváltozás hatásainak kezelésében.

  • Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) szerint a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokos növekedése esetén a világ szegényebb részein élő emberek száma 100 millióval nőhet.
  • A World Bank szerint a szegénységben élő emberek 50%-kal nagyobb valószínűséggel szenvednek az éghajlatváltozás hatásaitól, mint a gazdagabbak.

A szegénység hatása az éghajlatváltozásra

A szegénység nem csak az éghajlatváltozás következménye, hanem annak oka is lehet. A szegény közösségek gyakran olyan tevékenységekben vesznek részt, amelyek hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz, például az erdőirtás vagy a nem fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok. Ez azonban nem azért van, mert ők a fő szennyezők, hanem mert gyakran nincs más választásuk.

  • Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a szegénységben élő emberek 80%-a mezőgazdaságból él, ami a globális üvegházhatású gáz-kibocsátás 24%-át teszi ki.
  • Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) szerint a szegénységben élő emberek gyakran kénytelenek erdőket irtani a túlélés érdekében, ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.

Az éghajlatváltozás és a szegénység elleni küzdelem

Az éghajlatváltozás és a szegénység elleni küzdelemnek kéz a kézben kell járnia. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek figyelembe kell vennie a szegénység csökkentését, és fordítva. A fenntartható fejlődési célok, mint például az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a szegénység megszüntetése, egymást erősítik.

Összefoglalás

Az éghajlatváltozás és a szegénység összefüggéseinek megértése kulcsfontosságú a fenntartható és igazságos jövő kialakításához. Az éghajlatváltozás hatásai súlyosan érintik a szegény közösségeket, és a szegénység hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Az éghajlatváltozás és a szegénység elleni küzdelemnek kéz a kézben kell járnia. A fenntartható fejlődési célok, mint például az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a szegénység megszüntetése, egymást erősítik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük